Co zostało zmienione?
Jeszcze do niedawna wspomniana wyżej restauracja stawiała główny nacisk na to, aby posiadać możliwie najlepsze jedzenie i kucharzy. Było to oczywiście, jak najbardziej właściwe posuniecie, jednak do pełni szczęścia potrzebne też było posiadanie obsługi kelnerskiej na odpowiednio wysokim poziomie. Żeby jednak móc osiągnąć taki poziom pracy pracowników na sali, najpierw trzeba było zidentyfikować cztery aspekty dobrze wykonanej pracy kelnerskiej. Było to oczywiście przyjmowanie zamówień, serwowanie posiłków, obsługa po posiłku, a także prezencja kelnera. Wszystkie te aspekty zostały gruntownie przebudowane w restauracji Park Szwajcaria w Gliwicach- http://restauracjaparkszwajcaria.pl Na czym jednak zmiany te polegały?
Dbałość o szczegóły
Przyjmowanie zamówień przez kelnera to prawdopodobnie najważniejszy etap, w którym klient już na wstępie jest w stanie wyrobić sobie konkretne zdanie na temat obsługi. Kelner powinien być przede wszystkim uprzejmy i kulturalny, lecz także cierpliwy, ale i rzeczowy. Powinien doskonale znać całą kartę i mieć umiejętność polecania konkretnych potraw klientowi. Bardzo ważne jest także odpowiednie skupienie, aby nie pomylić zamawianych potraw. Drugim etapem dobrej obsługi kelnerskiej jest właściwe serwowanie posiłków. Powinno to być wykonywane przede wszystkim z odpowiednią gracją i pewnością, lecz także z dbałością o takie szczegóły, jak kolejność potraw, czy też kolejność obsługiwanych osób. Gdy tylko goście zakończą spożywanie jedzenia, dobry kelner powinien niezwłocznie zabrać brudne naczynia, jednocześnie proponując deser lub też kawę/herbatę. Warto też zauważyć fakt, że rachunek dostarczany jest do stolika tylko na wyraźną prośbę gości i bezpośrednio osobie, która wyraziła taką chęć. Na koniec warto zauważyć także to, że wygląd kelnera i jego wizualna prezencja są tak samo ważne, jaki i aranżacja i wykonanie całej restauracji. Dobry kelner musi być przede wszystkim schludny.
Poczynione w tym kierunku zmiany spowodowały, że restauracja Gliwice stała się jednym z najjaśniejszych punktów na gastronomicznej mapie tego miasta.
Artykuł sponsorowany
Dodaj komentarz – napisz co myślisz