Fotografia ślubna i zdjęcia ślubne
Szukaj fotografa w Twoim mieście:

Po czym poznać dobrą jakość obsługi w restauracji?

2019-10-24
Wiele restauracji, aby przyciągnąć do siebie gości, inwestuje ogromne pieniądze w wystrój, reklamę, czy też akcje promocyjne dotyczące mniejszych cen potraw. Wszystko to jest oczywiście bardzo potrzebne, jednak wielu restauratorów zapomina, że po tym, jak goście się już w lokalu pojawią, trzeba odpowiednio dobrze o nich zadbać. Nie wystarczy tylko dobrze rozreklamować lokal, trzeba też tym reklamom sprostać. Szczególnie dobrze to widać na przykładzie postępu, jaki wykonała pod tym względem Restauracja Park Szwajcaria w Gliwicach.

Co zostało zmienione?

Jeszcze do niedawna wspomniana wyżej restauracja stawiała główny nacisk na to, aby posiadać możliwie najlepsze jedzenie i kucharzy. Było to oczywiście, jak najbardziej właściwe posuniecie, jednak do pełni szczęścia potrzebne też było posiadanie obsługi kelnerskiej na odpowiednio wysokim poziomie. Żeby jednak móc osiągnąć taki poziom pracy pracowników na sali, najpierw trzeba było zidentyfikować cztery aspekty dobrze wykonanej pracy kelnerskiej. Było to oczywiście przyjmowanie zamówień, serwowanie posiłków, obsługa po posiłku, a także prezencja kelnera. Wszystkie te aspekty zostały gruntownie przebudowane w restauracji Park Szwajcaria w Gliwicach- http://restauracjaparkszwajcaria.pl Na czym jednak zmiany te polegały?

Dbałość o szczegóły

Przyjmowanie zamówień przez kelnera to prawdopodobnie najważniejszy etap, w którym klient już na wstępie jest w stanie wyrobić sobie konkretne zdanie na temat obsługi. Kelner powinien być przede wszystkim uprzejmy i kulturalny, lecz także cierpliwy, ale i rzeczowy. Powinien doskonale znać całą kartę i mieć umiejętność polecania konkretnych potraw klientowi. Bardzo ważne jest także odpowiednie skupienie, aby nie pomylić zamawianych potraw. Drugim etapem dobrej obsługi kelnerskiej jest właściwe serwowanie posiłków. Powinno to być wykonywane przede wszystkim z odpowiednią gracją i pewnością, lecz także z dbałością o takie szczegóły, jak kolejność potraw, czy też kolejność obsługiwanych osób. Gdy tylko goście zakończą spożywanie jedzenia, dobry kelner powinien niezwłocznie zabrać brudne naczynia, jednocześnie proponując deser lub też kawę/herbatę. Warto też zauważyć fakt, że rachunek dostarczany jest do stolika tylko na wyraźną prośbę gości i bezpośrednio osobie, która wyraziła taką chęć. Na koniec warto zauważyć także to, że wygląd kelnera i jego wizualna prezencja są tak samo ważne, jaki i aranżacja i wykonanie całej restauracji. Dobry kelner musi być przede wszystkim schludny.
Poczynione w tym kierunku zmiany spowodowały, że restauracja Gliwice stała się jednym z najjaśniejszych punktów na gastronomicznej mapie tego miasta.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz – napisz co myślisz

    Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu obiektu.

    Poniżej baza fotografów ślubnych z największych miast:

    ‹  lista aktualności
    Wykonanie: DigiHex Systems